بسياري از افراد وقتي احساس خوشايندي ندارند به مصرف کربوهيدرات ها و مواد قندي روي مي آورند. آيا يک روز بد کاري و يا بروز يک کدورت بين شما ودوستان و يا همسرتان مي تواند شما را به سمت مغازه شيرني فروشي و يا خريد تنقلات شيرين و شکلات از سوپرمارکتها سوق دهد؟
به گزارش سلامت نيوز به نقل از سايت دکتر کرماني ؛ آيا هر روز بعد از ظهر به ويژه حوالي ساعت 4 بعد از ظهر مسافتي را رانندگي مي کنيد تا از فروشگاه مورد نظرتان قدري شيرني جات و يا شکلات بخريد؟ و يا در هنگام آمدن از محل کار سوي کابينت هاي آشپزخانه براي يافتن يک بيسکويت حمله ور مي شويد؟
اگرمسئله مذکور براي شما مصداق دارد بهتر است بدانيد که تنها شما اين چنين نيستيد. بسياري افراد در مواقع ناراحتي ، افسردگي و خستگي به مصرف کربوهيدرات ها به ويژه نان و بيسکويت هاي شيرين وبستني و ديگرشيريني جات روي مي آورند.
بنابر گفته برخي از متخصصين تغذيه و متابوليسم اشتياق به کربوهيدرات بخشي از زندگي روزانه برخي افراد گشته است و تحقيقاتي در زمينه ارتباط بين مصرف کربوهيدرات ها و حالات روحي رواني صورت گرفته است . مطالعات گذشته در زمينه کربوهيدرات و افسردگي، تاکيد مي نمايند که بين کاهش يافتن سطوح هورمون سروتونين( هورمون ايجاد کننده حس خوب ) و بروز اشتياق به کربوهيدرات ارتباط مستقيمي وجود دارد.
از مشخصه هاي کاهش يافتن هورمون سروتونين بدتر شدن حالت روحي و نيز عدم تمرکز فکر است.در نقطه مقابل، برخي متخصصين نيز در مورد ارتباط بين افسردگي و مصرف کربوهيدرات، اطمينان کامل ندارند . برخي ديگراز متخصصين نيز در اين زمينه قدري سرگردانند. بررسيهاي متخصصين همچنين نشان مي دهد که اشتياق به خوردن مواد قندي و به نوعي عشق به مصرف کربوهيدراتها گاه به دليل عادتي است که براي فرد در طي سالها بوجود آمده است که ترک آن مانند هر عادت ديگري حداقل در مراحل اوليه غير ممکن مي نمايد.
در مورد اشتياق به کربوهيدرات ها :عوامل تاثير گذار کدامند؟
بنابر گفته برخي متخصصين چنين به نظر مي رسد که اشتياق به کربوهيدرات ها با کاهش فعاليت هورمون سروتونين در بدن مرتبط است. بررسيهاي انجام شده اين گروه در طي ساليان سال نشان از آن دارد که به طور فراگيري بسياري از افراد، هر روز در ساعات 3:30 – 5 بعد از ظهر ، تمايل به مصرف کربوهيدرات ها را در خود احساس مي کنند. به نظر مي آيد که اين سنت قديمي خيلي از جوامع براي مصرف چاي و کربوهيدرات در عصرهنگام ، روشي براي تامين اين نياز بدن براي به دست آوردن کربوهيدرات و مواد قندي بوده است و اين يک پديده طبيعي عصبي-شيميايي در بدن است.
در نقطه مقابل گروه ديگر از پژوهشگران عقيده ندارند که ارتباط مذکور(ارتباط بين حالات روحي و مصرف کربوهيدرات) ارتباطي قوي و غير قابل برطرف شدن باشد. بر اساس نظر گروه دوم ممکن است به خاطرخسارت مالي و يا ناکاميها در فعاليتهاي روزمره، شما غمگين و ناراحت بوده باشيد و به عبارتي ناراحتي شما منشاء خارجي داشته باشد و صرفا به علت کاهش هورمون سروتونين نبوده باشد .علاوه بر اين ممکن است که يک واقعه خارجي موجب کاهش سطح سروتونين خون گردد وبه دنبال آن اشتياق به کربوهيدرات ها و مواد قندي در شما بروز کند.
اشتياق به مواد قندي در اثر عادت
جالب است که بدانيد شواهد باليني همچنين حاکي از آنست که شايد اشتياق به کربوهيدرات نوعي عادت غذايي باشد که پيش تر در شما نهادينه شده است. بر اي مثال ممکن است زني با اين عقيده پرورش يافته باشد که: عصبانيت، احساس معقولي نيست و مي بايست آن را به وسيله خوردن شيرني جات تسکين داد چرا که وقتي کودک بوده است از چنين روشي استفاده مي کرده و يا شايد والدين او سعي مي کردند با دادن خوراکي شيرين ، وي را از ناراحتي در بياورند.
هم چنان که خيلي از افرادي که به نوعي وابستگي به مصرف مواد قندي دارند تکرر استفاده از اين مواد را به دليل رهايي از ضعف عمومي خود بيان مي نمايند. ولي ذکر اين نکته مهم است که استفاده از مواد قندي اگرچه در کاهش ضعف شما براي مدت کمتر از نيم ساعت مي تواند مفيد واقع شود ولي پس از آن بدليل ترشح طبيعي انسولين کاهش مجدد قند خون و ضعف بيشتر را به همراه خواهد داشت که در نهايت مصرف مکرر و بيش از حد مواد قندي و نيز انرژي را براي شما به ارمغان خواهد آورد.
تاریخ ارسال پست: پنج شنبه 27 تير 1392 ساعت: 16:44
برچسب ها : قند,موادقندی,دلیل تمایل به موادقندی,کربوهیدراتها,,